Nieuws

Bouw geen zorgwoningen

Persbericht: Bouw geen zorgwoningen meer!

Haarlem, 19 september 2024 – Stop met het bouwen van dure, grote specifieke zorgwoningen. Creëer in de plaats daarvan een inclusieve en toegankelijke woonomgeving die geschikt is voor alle doelgroepen, zonder specifieke segmentatie voor ouderen. Dat is de kern van het gedachtegoed ‘Bouw geen zorgwoningen’ waar Kennemerhart, CO-ACT, Taller Architects en Common Affairs aan hebben gewerkt. De vergrijzende samenleving vraagt om toekomstbestendige, toegankelijke woningen die aansluiten bij veranderende zorgbehoeften zonder hoge investeringen.

Grote demografische uitdaging
De groeiende groep ouderen leidt tot een explosieve vraag naar zorg- en toegankelijke woningen. Naar verwachting zullen rond 2040 meer dan honderdduizend ouderen verpleegzorg nodig hebben terwijl 75% van hen niet in een verpleeghuis terecht kan. Daarom is er dringende behoefte aan de bouw van ruim 250.000 extra woningen voor 75-plussers die zelfstandig willen blijven wonen en verpleegzorg nodig hebben. Deze woningen moeten voldoen aan specifieke eisen voor toegankelijkheid en zorgvoorzieningen.

De toenemende zorgbehoefte vraagt om toekomstbestendige woningen
De huidige aanpak van overheid, zorginstellingen en woningcorporaties, waarbij het woningaanbod wordt gesegmenteerd naar verschillende groepen ouderen met verschillende (zorg) behoeften, leidt tot fragmentatie en inefficiëntie. Het concept van Kennemerhart, CO-ACT, Taller Architects en Common Affairs stelt dat woningen in plaats daarvan ontworpen zouden moeten worden voor een bredere doelgroep, geschikt voor alle leeftijden en zorgbehoeften. Dit bevordert een inclusieve samenleving waarin ouderen in gemengde woonomgevingen kunnen blijven wonen, ondersteund door jongere buurtbewoners en mantelzorgers.

Door bij nieuwbouw alle woningen zorggeschikt, duurzaam en betaalbaar te maken creëren we flexibiliteit in het woningaanbod, voorkomen we ingewikkelde beheer- en toewijzingsstrategieën en dragen we samen bij aan de samenleving van morgen,” aldus Trudy Dijk, manager Vastgoed, dienstverlening en inkoop bij Kennemerhart.

Geen verschil meer tussen zorg- en standaardwoningen
Als het aan de vier initiatiefnemers van ‘Bouw geen zorgwoningen’ ligt, wordt het onderscheid tussen zorgwoningen en standaardwoningen opgeheven. De focus verschuift naar breed toegankelijke woningen die een comfortabele leefruimte bieden zonder onnodige grootte, kosten of complexiteit. Het idee van ‘zorggeschikte woningen’ roept vaak beelden op van appartementen met ingewikkelde hijssystemen en onnodig grote badkamers. Het woonconcept ‘Bouw geen zorgwoningen’ wil het tegendeel bewijzen.

Eenvoudige aanpassingen met groot effect
De vier partijen pleiten ervoor dat door enkele eenvoudige aanpassingen, een ‘normale’ woning bruikbaar wordt voor een breed scala aan gebruikers. Deze aanpassingen raken het gebruiksgemak van de gemiddelde bewoner niet en verhogen de kosten ook niet. Het maakt de woning zelfs aantrekkelijker. Het gedachtegoed is volledig uitgewerkt in een publicatie die niet alleen de aanpassingen voor breed toegankelijke woningen behandelt, maar ook belangrijke thema's zoals leefbaar gebouw, buitenruimte en gebouw in context belicht. Door nieuwbouwwoningen vanaf het begin zorg- en rolstoelgeschikt te ontwerpen, wordt de woningmarkt flexibeler en is Nederland beter voorbereid op de vergrijzing.

Ons doel was om een visuele publicatie te creëren vol met concrete voorbeelden. Een naslagwerk dat altijd beschikbaar is tijdens de ontwerpfase,” aldus Berend Hoffmann, Architect Partner bij Common Affairs.

De publicatie ‘Bouw geen zorgwoningen’ is binnenkort beschikbaar op https://www.bouwgeenzorgwoningen.nl/. Wil je als eerste een seintje krijgen zodra deze beschikbaar is? Stuur een e-mail naar communicatie@kennemerhart.nl en we houden je op de hoogte.

 

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen