Nieuws

Anita Schaaij

Afscheid RvT-lid Anita Schaaij na ruim vijftig jaar zorg

Eind oktober neemt Anita Schaaij afscheid als lid van de Raad van Toezicht van Kennemerhart. Dit laten we niet ongemerkt voorbijgaan en daarom spraken wij Anita over haar carrière in de zorg. “Ik heb het met heel veel plezier gedaan”, aldus Anita, die ooit de organisatie binnenkwam als verpleegkundige.

Gestart als verpleegkundige
Het is tijd voor pensioen, vindt Anita Schaaij. Voor de kleinkinderen, een schrijfopleiding, zwemmen in zee. “Ik ben nu 71 en heb meer dan een halve eeuw in de zorg gewerkt.” Daarbij vormt Kennemerhart een belangrijke rode draad. “In 1986 ben ik als verpleegkundige gaan werken bij SHDH.” Deze ouderenzorgorganisatie fuseerde in 2018 samen met Amie tot Kennemerhart. “Ik heb zeven jaar gewerkt bij De Molenburg. Daar draaide ik avond-, nacht- en weekenddiensten. Het was mijn eerste kennismaking met de ouderenzorg. En het beviel meteen.”

Grote uitdaging
Daarna werd Anita praktijkopleider bij het Leids Universitair Medisch Centrum. Maar de ouderenzorg bleef trekken. “In 2000 werd ik bij SHDH-locatie De Blinkert leidinggevend coördinator. Mijn taak was om De Blinkert van een ouderwets verzorgingshuis te veranderen in een modern verpleeghuis.”

Anita kijkt met plezier terug op deze uitdaging. “Ik ben heel trots hoe we de kwaliteit van zorg hebben verbeterd. Onder meer door te gaan werken met zorgdossiers, protocollen en methodieken. Ook hebben we door samen te werken met externe organisaties maar liefst 93 medewerkers geschoold.”

Succes en mislukking
Na het succes bij De Blinkert werd Anita aangesteld in De Rijp om hetzelfde te bewerkstelligen. “Maar dat is volledig mislukt”, zegt ze, met een lach en de nodige zelfspot. “Daar heerste een totaal andere cultuur. Maar juist van dingen die mislukken kun je leren.” Haar ervaring in de zorg groeide door de jaren, als bestuurder en directeur bij verschillende organisaties. “In 2016 werd ik lid van de Raad van Toezicht van Zorggroep Reinalda. Zes jaar later fuseerde deze organisatie met Kennemerhart. Een stap die ik van harte heb ondersteund.”

Kwaliteit van zorg
Na de fusie werd Anita RvT-lid bij Kennemerhart. “Als Raad van Toezicht zijn we een goede sparringpartner van de bestuurders. We kijken en denken mee en vragen door op allerlei vlakken; van financiën tot vastgoed. Maar gezien mijn achtergrond en zorgexpertise lag mijn focus vooral op de kwaliteit van de zorg.” In vergaderkamers zat Anita liever niet te vaak. “Ik wilde graag zichtbaar zijn en medewerkers persoonlijk ontmoeten. Daarom ben ik veel langs geweest op de locaties en bij de thuiszorg. Zo kon ik zelf ervaren wat er speelt. Ik vind het ook belangrijk dat medewerkers zich echt gezien en gehoord voelen. Dat ze bijvoorbeeld een stem hebben als hun afdeling verbouwd wordt.”

Verschil maken
Met een goed gevoel neemt Anita afscheid. “Kennemerhart is een sterke, innovatieve organisatie met geweldige medewerkers en vrijwilligers. Ik heb zoveel leuke en gemotiveerde mensen ontmoet die het verschil willen maken. Ik wens het alle Kennemerharters toe dat ze hun werk zo levenslustig en veerkrachtig blijven doen als nu.”

Deel deze pagina:

Ander nieuws

Ontvang ons nieuws

Wilt u op de hoogte gehouden worden van onze locaties, nieuws en activiteiten? Schrijft u zich dan hier in voor onze nieuwsbrief:

Inschrijven nieuwsbrief
Meerkeuze *
Bezig met versturen